Első száz között a Bolyai

Nógrád Megyei Hírlap 28. évf. 243. sz. (2017. október 17.)

 

Megjelent a HVG az ország Top 100-as középiskolai listáját tartalmazó 2015-ös melléklete. A Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium megyénkben az egyetlen középiskola, amely bekerült az ország 100 legjobb középiskolája közé.

A rangsorban az előző tanévben a 86. helyet foglalta el, melyhez képest az idei rangsorban az 57. helyre lépett előre a magyarországi 957 középiskola között. Az iskola kiemelt feladatnak tekinti a használható nyelvtudás biztosítását, így az intézmény fő profilja az angol két tanítási nyelvű képzés. A képzés sikerét igazolja a két tannyelvű képzést folytató iskolák rangsorában elfoglalt előkelő 4. hely.


A mellékelt táblázatból is látszik, hogy az intézmény sok neves, régóta két tanítási nyelvű képzéssel foglalkozó iskolát utasított maga mögé.

A magas szintű nyelvtudás megszerzése mellett a tanulóknak emelt szintű felkészítést biztosít az intézmény humán és természettudományos tárgyakból is, építve az előző tanévben átadott modern természettudományos laborra. Mindezek jelentősen hozzájárulnak a sikeres felvételi eredményekhez.

A kiadvány az iskolák rangsorának összeállításánál több, az iskolákat minősítő szempontot vett figyelembe: az érettségi vizsgák és a kompetenciamérések eredményét, az OKTV döntőjébe jutott tanulók számát és nem utolsósorban a felsőoktatási intézmények első 30 karára bejutott tanulók számát. A sok szempontú rangsorolás a „kimeneti” eredmények alapján készült, s így alkalmas arra, hogy bemutassa, melyek azok az intézmények, melyek a felsőoktatás legjobb szakjaira és karaira fel tudják készíteni a tanulókat.
A Bolyai János Gimnázium mindig is magas követelményeket támasztott és elsődlegesnek tekintette a tehetséggondozást és a továbbtanulásra való felkészítést ─ közölte Pálfalvai Zoltán, a gimnázium igazgatója, majd hozzátette: Iskolánkban évek óta egy stabil, szakmailag jól felkészült nevelőtestület foglakozik a diákokkal. Az utóbbi években olyan fiatal, elkötelezett kollégákkal bővült tantestületünk, akik azonosultak az intézmény hagyományaival, céljaival, feladataival. A Top 100-as listában elért 57. hely tanár és diák közös munkájának eredménye. A szép sikerhez természetesen hozzájárultak az általános iskolákban tanító kollégák is, akik megfelelő alapokkal küldték hozzánk a tanulókat.