Aktuális

III. Nemzeti VERSeny – 2018

Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete 2018-ban harmadik alkalommal hirdeti meg felmenő rendszerű versmondó – versklip versenyét, a Nemzeti VERSenyt, valamennyi korosztály számára, nem hivatásos magyar versmondók részére, éljenek bárhol a világon! A VERSeny elsődleges célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének felvonultatása a költészet által, és a kulturális identitás erősítése.

A verseny három fordulós. A jelentkezőknek az első fordulóban videót kell beküldeniük saját, rögzített versmondásukról, majd a továbbjutóknak videóklipet készíteniük, végül a döntő élőben zajlik a Nemzeti Színházban.

Részletek: http://www.vers.hu/nemzeti-verseny-2018

elvalaszto

NYÁRI OLVASÓVERSENY

Immár 2. alkalommal hívjuk egy különleges olvasó kalandra versenyzőinket! Ezúttal egy választott mentorral (szülő vagy más rokon, esetleg tanár) versenyezhetnek a gyerekek. Izgalmas könyveket és sok érdekes feladatot ígérünk. Lesz megint rajzolás, fogalmazás, sok kreatív alkotás, véleménykifejtés, sőt még kirándulás is!

Versenykiírás:http://levelezoversenyek.hu/nyari-olvasoverseny/

elvalaszto

XIV. Janikovszky Éva meseíró pályázat

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Móra Kiadó hagyományaihoz híven 2018-ban ismét meghirdeti a Janikovszky Éva meseíró pályázatát.

Pályázati időszak: 2018.március 29.-május 2.

A pályázók három korcsoportban indulhatnak:
I. korcsoport: 7-9 évesek; II. korcsoport: 10-13 évesek; III. korcsoport: 14-16 évesek.
Részletek: XIV Janikovszky felhívás

elvalaszto

Rendhagyó magyaróra

A magyar költészet napjának alkalmából iskolánk vendégül látta Kupcsulik Ágnes költőnőt, aki pályájáról, költői hitvallásáról beszélt az érdeklődő diákoknak, kollégáknak, ezzel igazi versünneppé avatva a rendhagyó magyarórát.

30724202_1830795520305970_7383963927685627904_n

30708176_1829284670457055_2351044632311234560_n

30656623_1829284697123719_1776988280009523200_n

 

 elvalaszto

 

„SZABAD A VERS” VERSPÁLYÁZAT

2018 a Családok éve. E rendezvénysorozat keretében AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA CSALÁD- ÉS IFJÚSÁGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁGA _SZABAD A VERS! _CÍMMEL, ORSZÁGOS VERSPÁLYÁZATOT
HIRDET ÁLTALÁNOS ISKOLA FELSŐ TAGOZATOS ÉS KÖZÉPISKOLÁS TANULÓK SZÁMÁRA, nagy költőink családhoz köthető, családról, családtagokról, kötődésekről szóló verseinek újragondolására, átfogalmazására.

A pályázat célja diákok versolvasási kedvének felkeltése azáltal, hogy átfogalmazásukban megmutathassák, értik és átérzik a vers mondanivalóját, képesek vele azonosulni, de ők máshogy közölnék, más szavakkal adnák át a választott vers lényegi mondanivalóját, azokat az érzéseket, amiket nap, mint nap ők is megélnek. Alkotásukhoz szabadon választhatnak a verselés fajtái között és ezeken kívül akár a rap, vagy slam poetry műfajú költeményeket is készíthetnek. A mű elkészültét követően az osztály bevonásával az alkotást elő kell adni és videóra rögzíteni.

Pályázati felhívás:  https://csaladokeve.hu/szabadavers/palyazati-felhivas

elvalaszto

Versfal(at)

 ,,A költészet az emberiség lelki tápláléka.”

https://www.instagram.com/versfalat/

elvalaszto

IRODALMI ESSZÉPÁLYÁZAT

A Baka István Alapítvány pályázatot hirdet, melynek témája a 70 éve született Baka István (1948-1995) költő, író, műfordító, szerkesztő munkássága. Ajánljuk a részvételt minden irodalom iránt érdeklődő, új olvasmányokat felfedezni vágyó fiatalnak, jövendőbeli kritikusnak vagy irodalomtörténésznek, aki szeretné próbára tenni tollát, és írásaival szívesen lépne olvasóközönség elé.

A pályázaton a 2017/18. tanévben középiskolában tanuló diákok vehetnek részt.

A pályázat jeligés.

A pályázatokat 2018. június 30-ig lehet benyújtani e-mailben vagy postai úton.

Díjazás:

1. díj: 50 ezer forint értékű tárgy és könyvjutalom;

2. díj: 40 ezer forint értékű tárgy és könyvjutalom;

3. díj: 30 ezer forint értékű tárgy és könyvjutalom.

Részletes ismertető: Baka István pályázat

elvalaszto

 „KARJÁBAN RINGAT AZ ERDŐ”

A Debreceni Nagyerdőért Egyesület ORSZÁGOS VERS- PRÓZA- ÉS MESEÍRÓ PÁLYÁZATOT hirdet általános- és középiskolások részére „KARJÁBAN RINGAT AZ ERDŐ” címmel.

A témaválasztás szabad, de a pályaműnek valamilyen formában mindenképpen kapcsolatban kell lennie az erdővel, a természetes környezettel.
A beérkezett műveket hat kategóriában ismert írókból, költőkből álló zsűri bírálja el.
KATEGÓRIÁK:

* 6-9 éves korosztály vers
* 6-9 éves korosztály mese
* 10-14 éves korosztály vers
* 10-14 éves korosztály próza
* 10-14 éves korosztály mese
* 15-18 éves korosztály vers
* 15-18 éves korosztály próza
* 15-18 éves korosztály mese

Minden kategória első három helyezettje értékes jutalomban részesül, ezen kívül kiadunk egy fődíjat is. A helyezett
pályaműveket megjelentetjük az ez alkalomra kiadott könyvben is.

MEGKÖTÉSEK:

* Minden pályázó kategóriánként egy-egy művel pályázhat.
* A maximális terjedelem vers esetében legfeljebb 30 verssor, próza és mese esetében legfeljebb 2.500 karakter (szóközök
nélkül).
A kiírásnak nem megfelelő pályaműveket kizárjuk a versenyből.
Nem értékeljük továbbá az egyértelműen felnőtt segítséggel készült írásokat.

A pályamunkákat az erdopalyazat@gmail.com e-mail címre kérjük beküldeni csatolt fájlban, Open dokument, Microsoft Word, Text formátumban 2018. ÁPRILIS.9. ÉJFÉLIG.

A pályázók adják meg:
* nevüket
* telefonos elérhetőségüket
* korukat
* lakhelyüket
* iskolájukat
* osztályukat.

Ünnepélyes díjátadó: 2018. május 19.-én.
Az ünnepélyes díjkiosztó pontos helyét minden helyezettel e-mailben, időben közöljük.

 elvalaszto

    Irodalmi pályázat

Vágólap01

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. több millió forintos díjazású irodalmi pályázatokat hirdet, amely szervezet a magyar irodalmi élet felfrissítése, a kortárs magyar irodalom élővé és olvasottá tétele, illetve az irodalmi tehetséggondozás céljainak megvalósítása érdekében jött létre.

A fenti célokat szem előtt tartva kerültek meghirdetésre a novella-, vers- és mesepályázatok, ahol kategóriánként az első helyezett 1 millió forintos, a második helyezett 500 ezer forintos, a harmadik helyezett pedig 250 ezer forintos díjazásban részesül.

A regénypályázat során a versenyzők szintén nagy értékű jutalomban részesülnek. Az első helyezést elérő díja 5 millió forint, a második helyezést elérő díja 2 millió forint, a harmadik helyezést elérő díja 1 millió forint.

A PÁLYAMŰVEK BEKÜLDÉSI HATÁRIDEJE (NOVELLA, VERS, MESE): 2017. SZEPTEMBER 1.

A REGÉNY MEGÍRÁSÁNAK HATÁRIDEJE: 2018. MÁJUS 3.

A pályamunkák esetében tematikus és életkori megkötés nincs, bárki benyújthatja pályázatát. A pályázat nyelve magyar, valamint szükséges jeligét szükséges tartalmaznia. A jeligék feloldását külön borítékban kell mellékelni, amelyeket a zsűri döntését követően közjegyző jelenlétében bontanak fel, majd ezután hirdetik ki a nyerteseket.

A beérkező pályamunkákat társadalmi-szakmai zsűri bírálja el, amely szintén pályázati úton kiválasztott irodalomtanárokból, könyvtárosokból, valamint a magyar irodalmi élet jeles alkotóiból áll.

A társadalmi zsűri pályázatának, illetve az alkotói versenypályázatok részletei és további információ a http://kmtg.hu/ honlapon, a Pályázatok menüpont alatt található.

 

elvalaszto

A Központi Statisztikai Hivatal bővítette ingyenesen letölthető kiadványainak körét!

Nógrád megyei kiadványok az alábbi linken érhetők el:http://www.ksh.hu/apps/shop.lista?p_session_id=720406477245969&p_lang=HU&p_temakor_kod=KSH&p_kapcsolodo=nogstatevk

elvalaszto

 vagolap01

Az f21.hu egy kilenc hónapja alakult, még nagyon fiatal oldal.

Újságírói stábja kizárólag fiatalokból és diákokból áll. Szeretnék, hogy ez a mozgalom minél több városba eljusson és tudják a fiatalok, hogy a magyar kultúra közel sem olyan elveszett, mint ahogy azt sokan leírják. A szerkesztők örülnének ha Salgótarjánban is képviseltetné magát az f21.hu több újságíróval, hiszen a város fontos kulturális központ az országban.